Urheilu | Katimari Partanen

Vuokatissa on nyt oma soutuseura

 

Sotkamon venesatamassa oli lauantaina innokas meno päällä. Uudenkarhea violettivalkoinen kirkkovene lipui aalloilla ja innokas Vuokatin porukka oli valmiina soututaistoon kuopiolaisten kanssa.

Vuorossa oli neljän kilometrin sprinttimatka ja sitten saunomista ja hyvää ruokaa. Hetkeä ennen kisaa Sirpa Pääkkönen haukkaili banaania.
– Hyvillä mielin lähdetään. Iloisella, positiivisella mielellä odotamme tapahtumaa.

Vuokatin soutuharrastajat ovat äskettäin järjestäytyneet ja perustaneet oman soutuseuran, Vuokatti Rowingin. Yhteys emoseuraan Kuopion Soutajiin on silti vahva. Esimerkiksi Sulkavan soutuun voidaan mennä yhteisjoukkueella.

Porukan kasvattanut ja venettä lainannut kuopiolainen Kalevi Pitkänen on tyytyväinen.
– Homma on alkanut täällä tosi hyvästi. Ovat tosi kovakuntoisia kavereita.

Vuokatissa on noin 20 aktiivista soutajaa ja lisää tarvitaan. Nyt soudettiin syksyn viimeiset vedot. Soutuseura
tulee liikuttamaan sotkamolaisia taas ensi kesänä.
– Tänä kesänä on harjoituksissa käynyt lähes 50 eri soutajaa, Vuokatti Rowingin puheenjohtaja Jani-Pekka Pantti sanoo.

Pantit toivat harrastuksen Vuokattiin viime vuoden keväällä. – Yritämme herätellä soutua täällä päin. On hyvät ja hienot vesistöt.

KAINUUN SANOMAT | Tiina Suutari

Sotkamolaiset harrastajat perustivat Vuokatti Rowing -seuran.

Ensimmäisen kauden tavoitteena on SM-mitali. Kuluneen kesän kisanäyttöjen perusteella se on jo lähes taskussa.

Rakkaudesta lajiin. Siksi sotkamolaiset mies- ja naissoutajat perustivat elokuussa tiettävästi Kainuun ensimmäisen soutuseuran, Vuokatti Rowingin.

Jotain rakkauden laadusta kertonee se, että harrastajaporukka osti kesällä myös oman kirkkoveneen. Sulkavan Veneeltä tilattu kirkkovene maksoi noin 10 000 euroa. Vuokatti Rowing maalasi veneensä talkootyönä kotiseutua tunnustavaksi valkoiseksi ja violetiksi. Lopputuloksesta tuli makea kuin karkki, ja sen mukaan vene sai myös nimensä.

Suunnitelmien mukaan Karkki paahtaa ensi kesänä lähes kaikissa Suomen soutukilpailuissa. Heti ensimmäisen kokonaisen kautensa tavoitteeksi Vuokatti Rowing on asettanut SM-mitalin. Seuran puheenjohtajan Jani-Pekka Pantin mukaan tavoite ei ole pelkkä tyynen kesäpäivän päähänpisto, vaan täysin realistinen. Tavoite on oikeastaan toteutunut jo tänä kautena.

Vuokatti Rowing ja Kuopion Soutajat Pirttijärvellä.
Vuokatti Rowingin jäsenistö kilpaili kesällä yksissä Kuopion Soutajien kanssa – ja venekunta voitti yhtä starttia lukuunottamatta kaikki kilpailunsa. Kultaa heltisi esimerkiksi Sulkavan Suursoudun 60 kilometrin yösoudusta, johon osallistui kaikkiaan 150 venekuntaa. Kuopion Soutajat taittoi matkan neljässä tunnissa ja kuudessa minuutissa.
– Kainuulaiset ovat hirveän kovia soutajia ja tunnollisia harjoittelijoita, Kuopion Soutajien puheenjohtaja Kalevi Pitkänen kehuu.

Jani-Pekka Pantti kertoo, että sotkamolaiset harjoittelivat kuluneena kesänä kaksi kertaa viikossa.
– Soutaminen on tosi hyvä liikuntamuoto. Liukupenkkien vuoksi voima lähtee jaloista, keskivartalosta ja lopuksi myös käsistä. Nivelet eivät rasitu.
Hän huomauttaa, että kestävyysurheilija nauttii lajin sosiaalisuudesta. Tavallisesti kestävyyslajin harrastaja saa puurtaa yksin, soudussa kaveri löytyy kyljestä.

Vuokatti Rowing haluaa puhaltaa myötätuulta myös Kainuun Soutu -tapahtuman selustalle.
– On ollut puhetta, että voisimme järjestää tapahtuman jatkossa, jos se ei muuten onnistu, Pantti sanoo, mutta arvelee, että vielä ensi kesänä se ei seuralta ainakaan yksin synny.

Kainuun Liikunnan luotsaama Kainuun Soutu tyssäsi viime kesänä 13. kertaansa, kun soutajia ei ilmoittautunut tarpeeksi. Aluejohtaja Hannu Tikkanen arvioi, ettei tapahtuma kuulu Kainuun Liikunnan kalenteriin myöskään ensi kesänä. Järjestö suunnittelee täyttä häkää soututapahtuman viikonlopulle kesäkuun loppuun uutta tapahtumaa, Polkujuoksua.
– Jo he (Vuokatti Rowing) ovat nostamassa tapahtumaa henkiin, niin eihän siinä mitään. Reitti on vapaassa käytössä, Tikkanen kommentoi.
Häntä on itseäänkin harmittanut, että parhaimmillaan 1 200 soutajaa kerännyt tapahtuma hiipui. Pantin mukaan seuran resepti onnistuneeseen soututapahtumaan piilee sen laajentamisessa paikallista suuremmaksi. Koko maasta harrastajavenekuntia löytyy satoja.

Sotkamolaisseura päätti kautensa lauantaina kisaamalla Pirttijärvellä ”leikkimielisen verisesti” Kuopion Soutajien kahta venekuntaa vastaan. Toinen savolaisveneistä oli ylipitkä, 18-paikkainen kirkkovene. Ja ylipitkä vei voiton, Vuokatin seura tuli toiseksi.
– Pitkä vene ei oikeastaan ollut edes kisassa mukana. Siinä oli 14 soutajaa ja kahdessa kisaveneessä 10, Pantti selittää toista sijaa.